16 mei 2023

De verandering van het slot icoontje

Later dit jaar zal Google een nieuwe versie uitbrengen waarin het slot-icoontje in de adresbalk wordt vervangen. Voor websitebezoekers is dit een indicatie of de website beveiligd is. Veel mensen zien dit als een garantie vanuit Google dat de website die bezocht wordt veilig is om te bezoeken. Dit is niet het geval, maar daar later meer over. In de nieuwe versie zal het groene slotje vervangen worden naar een grijs slotje met witte achtergrond. Google probeert namelijk de perceptie te veranderen als het gaat om het bekende slot-icoontje.

Wat betekent het slot-icoontje?

Wat zegt dat slot-icoontje nu eigenlijk precies? Als het groene slot-icoontje werd weergegeven, dan werd er gebruikgemaakt van HTTPS op de website. In de beginjaren was dit nog een goede manier om minder betrouwbare websites te onderscheiden van betrouwbare websites. Maar tegenwoordig heeft vrijwel iedere website het wel en is het niet veelzeggend. HTTPS is een protocol dat ervoor zorgt dat de communicatie tussen de gebruiker en de website versleuteld wordt, zodat derden deze niet kunnen afluisteren. Het geeft alleen wel een vals gevoel van veiligheid. Websites die bijvoorbeeld Malware verspreiden kunnen ook gebruikmaken van HTTPS. De voornaamste reden waarom Google het slot-icoontje dus wilde aanpassen, is om mensen bewuster te maken van online-beveiliging.    

Verbetering gebruiksvriendelijkheid

Ook wil Google de gebruiksvriendelijkheid verder verbeteren. De oude versie was in sommige gevallen lastiger te zien voor mensen met een visuele beperking of op bepaalde apparaten. De nieuwe versie is ontworpen zodat het beter zichtbaar is en makkelijker herkenbaar is. 

De online mogelijkheden

Benieuwd naar de online mogelijkheden voor uw bedrijf? Of het nu gaat om het bouwen van een gebruiksvriendelijke website of het verzorgen van de online vindbaarheid. Wij regelen het voor u. Maak nu een afspraak.

Aan de slag?

Maak nu een afspraak. Zonder kosten. Zonder verplichtingen.