De voordelen van WhatsApp Business

18 maart 2021

WhatsApp Business is speciaal ontwikkeld voor het midden- en kleinbedrijf en geeft klanten de mogelijkheid om nog sneller met een bedrijf in contact te komen. Hoe werkt deze app en wat kun je ermee doen voor jouw bedrijf?

WhatsApp Business voor het MKB

Je kent ongetwijfeld WhatsApp en gebruikt deze app waarschijnlijk al privé en misschien ook zakelijk. Als je veel contacten hebt en veel appt, dan kan de mix van privé en zakelijke contacten in de gewone versie van WhatsApp onoverzichtelijk worden, waardoor je misschien zakelijke berichten te laat ziet en beantwoordt. Dan is een WhatsApp Business account een goed idee. Deze app heeft alle functies die de normale versie van WhatsApp ook heeft, maar de bedrijfsversie heeft meer mogelijkheden en voordelen.

Handige tools in WhatsApp Business

WhatsApp Business maakt het gemakkelijk om persoonlijk in contact te komen met jouw klanten en jouw producten en diensten onder de aandacht te brengen met speciale tools. Dit zijn een paar van de belangrijkste functies:

 • Bedrijfsprofiel: Je kunt een profiel aanmaken met informatie over jouw bedrijf, inclusief beschrijving, e-mailadres, locatie, URL, openingstijden, logo en nog veel meer.
 • Labels: Je kunt aangepaste labels toevoegen aan actieve chats met klanten om zo alles georganiseerd te houden.
 • Automatische berichten: Je kunt een standaard begroetingsbericht instellen voor klanten die contact opnemen met je bedrijf of een afwezigheidsbericht dat verstuurd wordt buiten openingstijden.
 • Snelle antwoorden: Je kunt veelgebruikte antwoorden opslaan om deze snel te sturen naar mensen die contact met je opnemen. Als je bijvoorbeeld een snel antwoord opslaat waarin je jouw adres aan klanten meedeelt, kun je “/ adres” typen om automatisch dit vooraf geschreven bericht te versturen, zoals “Bedankt voor uw interesse! Ons adres is Industrieweg 12 in Utrecht.”.
 • Catalogus: Breng je producten en diensten onder de aandacht in een catalogus met afbeeldingen, beschrijvingen en een link naar je website.
 • Het is ook mogelijk om klanten een bestelling vanuit de catalogus in WhatsApp Business te laten plaatsen.
 • WhatsApp Bedrijfsstatistieken: Je kunt een aantal statistieken over je accountactiviteit bekijken, zoals het aantal verzonden, afgeleverde, gelezen en ontvangen berichten.

WhatsApp Business installeren en gebruiken

Om WhatsApp Business te gebruiken volg je de volgende stappen:

 • Download de gratis app op je mobiele telefoon vanuit de App Store of Google Play Store.
 • Lees de voorwaarden goed door en klik op ‘accepteren & doorgaan’.
 • WhatsApp checkt of de consumentenapp het nummer al gebruikt op het toestel. Is dit het geval, dan kan de chatgeschiedenis overgezet worden naar de WhatsApp Business app. Let op: dit is niet ongedaan te maken.
 • Klik op ‘gebruik een ander nummer’ als je het huidige getoonde nummer niet wilt gebruiken.
 • Voer het nummer in dat je wél wilt gebruiken. Een bevestigingscode wordt vervolgens verzonden naar het nummer dat is opgegeven. Je kunt ook een vast telefoonnummer kiezen. In dit geval krijg je een spraakoproep met de bevestigingscode.
 • Voer de naam van je bedrijf in, voeg een profielfoto van het bedrijf toe en vul de verdere bedrijfsgegevens in.

Tips

 • Vergeet niet om op jouw website te vermelden dat je via WhatsApp bereikbaar bent!
 • Reageer snel op binnenkomende berichten. Dat is immers wat klanten verwachten als ze WhatsApp gebruiken. Ben je even niet online, stel dan een automatisch antwoord in.
 • Gebruik de automatische berichten om op te vallen met informatieve en unieke berichten die goed aansluiten bij de kernwaarden van jouw bedrijf.
 • Heb je een Facebook Shop? Dan kun je deze verbinden met WhatsApp Business, zodat klanten je vanuit de Facebook Shop een bericht kunnen sturen.
 • Op het startscherm kun je kiezen uit drie schermen: chats, oproepen en status. Bij je status is het mogelijk om tekst, foto’s, video’s en GIFs te delen. Deze blijven 24 uur lang zichtbaar. Deze functie is vergelijkbaar met de Stories-functie van Facebook, Instagram en Snapchat.

Beperkingen van de app

De WhatsApp Business applicatie kan veel voordelen hebben voor je bedrijf. Er zijn echter twee nadelen:

 • Het telefoonnummer voor de WhatsApp Business App kan maar op één apparaat tegelijk geregistreerd worden. Het is dus niet mogelijk om deze op meerdere telefoons tegelijk te installeren. Wil je een ander toestel gebruiken? Dan dient het nummer overgeplaatst te worden naar dat specifieke apparaat.
 • Omdat het nummer voor de WhatsApp Business App maar op één apparaat geïnstalleerd kan worden, is het ook niet mogelijk om WhatsApp in te zetten voor meerdere gebruikers. Dit betekent dus dat je als bedrijf niet meerdere mensen gebruik kan laten maken van WhatsApp Business.

Voor grotere bedrijven kan het daarom aan te raden zijn om de WhatsApp Business API te gebruiken. Lees meer hierover op: whatsapp.com/business/api

Meer nieuws.

Arnold de Boer van de Boer Brommobielen

De Boer in ’t Zand schakelt van autobedrijf naar brommobiel specialisme.

De start van een nieuw begin. De Boer in 't Zand met een nieuwe website en meer.

Lees meer...
Kaart met pin

9 tips om online zichtbaar te zijn.

7 Handige tips om je bedrijf online zichtbaar te maken en te houden

Lees meer...
Apple Maps

Apple Maps. Doen!

Waarom Apple Maps belangrijk is voor je lokale vindbaarheid.

Lees meer...
Google logo op pand

Bij Google.nl adverteren op merknaam. Kan en mag dat?

Wat als je bij een Google Ads campagne gevonden wilt worden op een merknaam. Kan en mag dat? Zo zit het.

Lees meer...

Website Autoservice Bakker en Autolease Bakker weer bij de tijd.

Een verse website voor Autoservice Bakker en Autoverkoop & Autolease Bakker in Noord-Scharwoude

Lees meer...

Internet Explorer wordt uitgeschakeld in Windows 11

Als onderdeel van Microsoft's aankondiging van Windows 11 is ook vermeld welke functies en applicaties worden verwijderd wanneer je upgrade naar het nieuwe besturingssysteem. Zo zal Internet Explorer worden uitgeschakeld in Windows 11, aangezien Microsoft Edge nu de IE-modusfunctie bevat.

Lees meer...

Met Google Post extra opvallen in de zoekresultaten

Extra opvallen op de eerste pagina van Google? En dan ook nog eens gratis? Klinkt te mooi om waar te zijn. Maar toch kan het: met Google Posts.

Lees meer...

Misleidende verkoop van domeinnamen

Met regelmaat worden bedrijven opgelicht door bedrijven die domeinnaamregistraties aanbieden. Met het verhaal dat een ander je domeinnaam met een andere extensie wil claimen hopen ze dat je snel toehapt.

Lees meer...

Reageren op een negatieve review.

Reviews. Ze zijn er allerlei soorten en maten. Het wel belangrijk dat je weet hoe je de reviews in je voordeel kunt gebruiken en wat je moet doen als er negatieve reviews worden geplaatst.

Lees meer...

Digital adverteren outdoor

In een rap tempo worden traditionele reclamemasten langs de snelweg vervangen voor digitale snelwegreclamemasten, z.g. “Digimasten”.

Lees meer...