Bij Google.nl adverteren op merknaam. Kan en mag dat?

23 september 2021

Wat als je bij een Google Ads campagne gevonden wilt worden op een merknaam. Kan en mag dat? Zo zit het.

Google logo op pand

Met een Google Ads campagne laat je je als bedrijf vinden als mensen naar je zoeken. Met goed uitgekiende zoekwoorden, advertenties en instellingen komt je bedrijf naar boven als ze zoeken naar wat je doet en verkoopt.

Maar wat als je gevonden wilt worden op een merknaam. Voorbeeld: garagebedrijf AutoEnZo gevestigd in Zweinsveld is gespecialiseerd in het onderhouden en repareren van Volkswagens. Die wil uiteraard gevonden worden als iemand zoekt op “onderhoud volkswagen Zweinsveld”. Om vervolgens naar een advertentie bij te laten zien met de tekst “Volkswagenspecialist in Zweinsveld, AutoEnZo”.

De vraag is of dat kan én mag…

Mag wel: merknaam als zoekwoord gebruiken.

Voor de duidelijkheid: een zoekwoord is een woord dat iemand invoert in een computer, doorgaans via een zoekmachine, om iets te zoeken op internet.

Het gebruik van een merknaam als zoekwoord is in basis door Google toegestaan. Het is dus mogelijk om een advertentie te laten zien op basis van een gezochte merknaam. Uiteraard zijn er uitzonderingen, maar die gaan te ver om hier te benoemen.

Soms wel, soms niet: merknaam in advertentietekst.

Een ander verhaal is het of de merknaam ook in de advertentie kan staan. In ons voorbeeld dus ‘Volkswagenspecialist’. Dat is soms wel én soms niet mogelijk. Het is niet anders. Hoe zit het?

Merken kunnen bij Google de merknaam aanmelden wat het gebruik van deze merknaam beperkt. Dat vastleggen kan overigens alleen voor officieel geregistreerde merknamen. Na aanmelding en goedkeuring van de merknaam bij Google worden advertenties waarin de merknaam zit automatisch afgekeurd.

Alleen na goedkeuring van de merkhouder keurt Google de advertenties goed en activeert deze voor weergave. De merkhouder geeft jouw/ons Google Ads account ID door aan Google. Dan ben je we een geautoriseerde adverteerder voor dat merk.

Terug naar ons voorbeeld: de kans dat de merkhouder Volkswagen het garagebedrijf AutoEnZo toestemming geeft, is op z’n zachtst gezegd niet zo groot. In praktijk: 0.

Is de merknaam niet aangemeld bij Google dan is adverteren met de merknaam in de advertentie goed mogelijk. Zoals in het voorbeeld van Suzuki specialist Auto Cammingha

De vraag of de merknaam in de advertentietekst kan worden opgenomen is dan ook afhankelijk van de vraag of de merknaam bij Google is vastgelegd. En daar kom je pas achter met een test.

Meer tips.

Zoekpartners Google

Moet je gebruik maken van Google zoekpartners?

Wel of niet gebruik maken van Google zoekpartners? De meningen zijn erg verdeeld. Lees verder om meer te lezen over het gebruik van Google zoekpartners.

Lees meer...

Chat GPT en de impact op online marketing

Met de toenemende populair van chat GPT, besteden we deze keer aandacht aan de mogelijkheden van chat GPT voor de online marketing sector.

Lees meer...

Wat is een multi language website? 

Multi language heeft talloze mogelijkheden, benieuwd naar de mogelijkheden? Lees dan snel verder

Lees meer...