26 september 2023

Organisch VS betaald verkeer: de belangrijkste verschillen om te weten 

Kies je voor organisch of betaald verkeer? Afhankelijk van de tijd, budget en doelen is het voor bedrijven soms lastig om te bepalen waar de focus op moet liggen. Gekeken wordt naar de voor en nadelen van zowel organisch als betaald verkeer en wanneer deze het best ingezet kunnen worden. 

De definities

Voordat de voor en nadelen tegenover elkaar worden gezet, is het eerst belangrijk een beeld te vormen van de termen organisch verkeer en betaald verkeer. Wat is het nu precies? 

Organisch verkeer komt zoals het woord zegt, op een organische of natuurlijke manier tot stand. In het geval dat in de zoekmachine ‘fiets kopen’ wordt gezocht binnen Google en uitkomt op een website. Er wordt gesproken over organisch verkeer, mits er geen afkorting adv boven de link staat. In dit geval is het betaald verkeer. Hiervoor betaal je aan Google of een ander platform om jouw website te laten zien aan haar gebruikers. 

De verschillen

Door te kiezen voor organisch verkeer ben je niet afhankelijk van een constante investering. Zaken zoals het schrijven van content, optimaliseren van de laadsnelheid en linkbuilding bieden de mogelijkheid om organisch meer website bezoekers aan te trekken. Afhankelijk van het concurrentieniveau is er wel veel tijd en geld nodig om aantoonbare resultaten te behalen. Zoals aangegeven is het belangrijkste nadeel van betaald verkeer dat er constant geïnvesteerd moet worden om je bereik te behouden. Het duidelijke voordeel is dat je gegarandeerde “resultaten” hebt. Je bent zeker van een bepaald bereik, maar dit biedt geen garanties dat hierdoor nieuwe klanten aangetrokken worden. 

De ideale optie 

Om antwoord te geven op de vraag welke optie het beste is, dan kan het kort gehouden worden. Namelijk geen van beide. Zowel organisch als betaald verkeer biedt geen harde garanties als het gaat om boeken van resultaten. Het is voornamelijk belangrijk dat de persoon achter de knoppen weet hoe het ideaal ingezet kan worden. Benieuwd naar welke optie het beste past bij jou? Je kan ons altijd een berichtje sturen voor een gratis sparsessie. 

Aan de slag?

Maak nu een afspraak. Zonder kosten. Zonder verplichtingen.