Wat is black hat SEO en waarom je het moet vermijden

3 november 2022

Wat is black hat SEO nu precies en waarom zou je dit moeten vermijden?

Black hat SEO strategie

Je kent het verhaal vast wel. Je krijgt een mailtje binnen van een bedrijf dat gouden bergen beloofd, binnen een maand sta je op plek één voor alle zoekwoorden waar je op gevonden wil worden. Te mooi om waar te zijn? Dat is het hoogstwaarschijnlijk wel het geval, resultaten van zoekmachine optimalisatie en onder andere een betere ranking heeft tijd nodig. Dan is alleen de vraag, waarom beloven bedrijven dat dit wel mogelijk is? In de meeste gevallen is er dan sprake van black hat SEO. Met black hat SEO probeert iemand het algoritme van Google te manipuleren met als doel om sneller resultaten te kunnen bereiken. Black hat SEO kan op de korte termijn zeer effectief zijn, alleen is dit niet het geval op de lange termijn en er zijn grote risico’s verbonden aan een black hat SEO strategie.

Black hat SEO strategieën 

Als jij op het moment zelf verantwoordelijk bent voor de SEO van jouw website, dan is het belangrijk om een aantal strategieën te vermijden om penalty’s vanuit Google te vermijden. Een bekend voorbeeld van een black hat strategie is keyword stuffing. In dit geval worden zoekwoorden waar een website op wil ranken bovenmatig veel verwerkt in de content van de website in de hoop dat er hierdoor beter gerankt wordt op deze zoekwoorden. Behalve dat deze strategie niet effectief is, kan het ook zorgen voor een penalty vanuit Google en het feit dat website bezoekers de website als minder gebruiksvriendelijk zullen ervaren. 

Niet relevante backlinks

Linkbuilding is een belangrijk onderdeel voor een SEO strategie. Het is alleen wel belangrijk om linkbuilding goed in te zetten. Dit kan onder andere gedaan worden door het vinden van de juiste en relevante backlinks. Een strategie die met black hat SEO wordt toegepast, is het verkrijgen van onnatuurlijke backlinks die vervolgens ook niet relevant zijn. Als jouw bedrijf actief is binnen de automotivesector, dan is de backlink van een website die schrijft over haar producten niet relevant. De link heeft dus ook geen meerwaarde behalve het feit dat er een poging wordt gedaan om meer backlinks te verkrijgen. Ook dit wordt absoluut afgeraden en kan negatieve gevolgen hebben voor de ranking van je website.

De risico’s van een black hat SEO strategie

Er zijn verschillende risico’s verbonden aan een black hat SEO strategie. Om gelijk te beginnen met het ergste scenario. Google of een andere zoekmachine kan besluiten om de website die gebruik maakt van een black hat SEO strategie niet meer terug te laten komen binnen de index. Dit betekent dat de website alleen nog gevonden kan worden als er direct naar de website gegaan wordt en er komt dus geen organisch verkeer meer binnen. 

Het is ook een mogelijkheid dat Google er simpelweg voor zorgt dat de ranking van de website drastisch verlaagd wordt waardoor je dus ook bijna geen organisch verkeer genereert. Dit is ook op zijn zachtst gezegd vervelend aangezien alle investeringen in de SEO van de website geen zin hebben. 

SEO wél goed toepassen

Op zoek naar een echte SEO expert die uiteraard alleen bezig is met white hat SEO strategieën? Dan ben je bij Click2Client bij het juiste adres. Wij zorgen ervoor dat jij online beter gevonden kan worden en nemen de volledige online strategie voor jou uit handen. Interesse om samen een kop koffie te drinken? Bel dan nu 06-457 177 60 of maak een afspraak via het contactformulier. 

Meer tips.

Zoekpartners Google

Moet je gebruik maken van Google zoekpartners?

Wel of niet gebruik maken van Google zoekpartners? De meningen zijn erg verdeeld. Lees verder om meer te lezen over het gebruik van Google zoekpartners.

Lees meer...

Chat GPT en de impact op online marketing

Met de toenemende populair van chat GPT, besteden we deze keer aandacht aan de mogelijkheden van chat GPT voor de online marketing sector.

Lees meer...

Wat is een multi language website? 

Multi language heeft talloze mogelijkheden, benieuwd naar de mogelijkheden? Lees dan snel verder

Lees meer...